maanantai 28. heinäkuuta 2014

Saippuatehtailua

Suunnitelmat muuttuivat tehdessä, mutta se ei onneksi ole mitään uutta ja ihmeellistä. Keittiösaippua ja rassaajan saippua saavat vielä odottaa omaa vuoroaan.

Lauantaina muotteihin menivät laventeli-, piparminttu ja mustaherukka-lakritsisaippuat. Sunnuntaina niitä pääsi jo leikkaamaan, alle vuorokausi (n. 18h) oli hyvä aika antaa niiden olla muotissa. Jos leikkaus olisi venynyt pidempään, olisi saippua ehtinyt kovettua liiaksi.

Kuvat nappasin matkalla kypsytystilaan (saunatuvalle).

Laventelisaippua
Mustaherukka-lakritsisaippua
Piparminttusaippua
Mustaherukka-lakritsituoksuöljy jähmetti massan liian nopeasti, ainakin lisättynä öljyihin. Massa oli todella haastava saada paineltua tarpeeksi tiiviisti muottina käyttämääni maitotölkkiin ja siksi saippua jäikin hieman reikäiseksi. Laventeliöljyn kanssa koitin olla viisaampi ja lisäsin öljyn vasta kiisseliin, mutta siltikin tuli kiire lapata massa muottiin.

Voisikohan tuo johtua siitä, että kyseessä olivat tuoksuöljyt, koska eteerinen piparminttuöljy ei aiheuttanut samaa? Saippuoiden pohjamassatkin ovat kyllä erilaiset, eli voisi varmaan johtua myös siitä.

Sunnuntaina kattilaan pääsi hunajasaippua ja (joulu)mausteinen saippua. Hunajasaippuan tekoa varten jouduin uhrautumaan ja syömään vanukkaita, koska saippua piti tehdä yksittäismuotteihin.

Vähän erilaista vanukasta (hunajasaippua)
Vähän jännitin, kun kupeissa oleva massa alkoi tummeta keskeltä ja pahimmillaan se oli todella tumman ruskeaa. Tänä aamuna leikatessani saippuat kahteen osaan ei tummuudesta onneksi juurikaan ollut mitään jäljellä.

Millähän sitä malttaisi odottaa pari viikkoa, ennen kuin näitä pääsee testailemaan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti